SAÇ HAKKINDA HERŞEY

SAÇ ÖZGÜVENDİR...

SAÇ HAKKINDA HERŞEY

Saç; keratin moleküllerinin sıkı bağlarla oluşturduğu, %60’ı protein olan karmaşık bir biyolojik yapıdır. İnsan vücudunda yaklaşık 5-milyon kıl folikülü vardır. Bunun yaklaşık 100-150-bin kadarı kafada ki saçlı deri bölgesindedir. Saç dökülmesi olmayan sağlıklı bir erişkinin saçlı derisinde, santimetrekare de yaklaşık 100 foliküler ünite ve bu foliküller üzerinde ortalama 200-230 saç kılı mevcuttur.

Bu oran kişiden kişiye ve başın farklı bölgelerinde farklılık gösterir. Saç büyümesi yaklaşık 3 günde 1mm, başka bir değişle ayda 8-12mm kadardır. Günlük 80-120 saç dökülmesi normal kabul edilmektedir. Saç foliküllerinin yaşam süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte 3-6 yıldır. Diğer bir değişle yeni oluşan bir saç kılı 3 ile 6 yıl durmadan uzar(Anagen faz). Bu süre vücut kılları için 6-8 aydır. Bu nedenle saç kılları çok fazla uzamasına karşın vücut kılları en fazla 6-8 cm kadar uzayabilmektedir. Bu süreç sonunda kıl büyümesi durur (2-3 haftalık bu süreç Katagen fazdır).Bunun sonunda kıl folikülünden ayrılarak düşer. 2-3 haftalık dinlenme (telogen faz) sürecini takiben folikül yeni kıl üretir ve bu doğal saç siklusu hayat boyu devam eder. Saçlı deride kıl folikülü yoğunluğu en çok sarışınlarda, en az ise uzak doğululardadır.

Kıl yapımı anne karnında fetal yaşamın 3.ayında başlar ve giderek tüm vücudu medullasız, uzun lanügo tüyler kaplar. Bunlar 8. Fetal ayda dökülür ve yerini kısa lanügo tüyler alır. Saçlı deri dışında bulunan bu tüyler ise hayatın 3.ve 4. Aylarında dökülürler. Lanugo tüyleri normal şartlarda bundan sonra görülmez . İki tip kıl bunun yerini alır; vellus ve terminal kıllar. Kılların vellustan terminale dönüşümleri 2.yaştan sonra artış gösterir.

 

Terminal kıllar medullalı, kalın, kişiye özgü kıllardır. Aksiller ve pubik kıllanma her iki cinste de androjenlere bağımlı (seksüel) kıllardır. Ayrıca erkeklerde sakal, dış kulak yolu ve bir kısım vücut kılları da androgenlere bağımlıdır. Kaşlar ve kirpikler ise non seksüel kıllardır.